5 mei: Da!

De laatste dag in het voormalige Leningrad brak aan. Op het programma stond een bezoek aan de kerk van de Verlosser op het bloed. Dit iconische gebouw hadden we inmiddels al vaak van de buitenkant bewonderd en vandaag konden we de binnenkant ook bekijken. Maar goed, eerst moesten de entreekaarten worden gekocht. Wederom stond er een giga rij voor het bemannde ticket verkoop punt. En ook hier waren de automaten bereikbaar zonder te wachten . Nog steeds een raadsel waarom mensen er voor blijven kiezen om lang te wachten.

IMG_20160505_101345_HDR

De kerk was van binnen helemaal belegd met mozaiek en er waren heel veel bijbelse taferelen zichtbaar.

IMG_20160505_104226

In deze kerk is een belangrijke figuur dodelijk verwond en op het punt waar dit gebeurd was, is een soort houten altaar geplaatst om die beste heer te gedenken.

IMG_20160505_104323

Nadat we hem hadden herdacht, gingen maar even uitrusten op een terrasje. Rien had daar gelijk ook maar een prachtige baboesjka gekocht met haar grote helden Putin en Obama en alle voorgaande rivaliserende presidenten.

IMG_20160505_110734_HDR

Na een heerlijke koffie en taart, waar we achterlijk lang op moesten wachten, gingen we naar de Kazan kathedraal. Deze kathedraal is in tegenstelling tot nagenoeg alle andere bouwwerken, geen museum maar ‘gewoon’ een kerk.

IMG-20160505-WA0006

Dat konden we ook wel merken wat er waren echt wel een hoop hardcore oost-orthodoxen van allerlei beelden en schilderijen aan het verafgoden. Met ik weet niet hoeveel kruisjes slaan natuurlijk. Bij sommige oudere dames zag je de slijtageplekken goed zitten van al die kruisjes.Omdat wij ook mee wilden doen hebben we in alle eerbied allebei een kaarsje voor tante Mien aangestoken.

IMG_20160505_120554_HDR

Alle activiteiten duurden wat langer dan gepland en ons bezoek aan hebben we daarom moeten cancelen. Helaas.als goedmakertje wilden we nog naar een begraafplaats gaan maar toen bleek dat we daar voor moesten betalen gingen we rechtsomkeert maken. Kennelijk moet er over de rug van een stel lijken nog worden verdiend. Het was tevens onze laatste activiteit want het werd tijd om opgepikt te worden door Maxime en naar het vliegveld te gaan. De reis is over, de koek is op en wij vliegen lekker terug naar het land van de gratis begraafplaats-bezoeken.

Dag St. Petersburg!

IMG_20160505_163248