Categorie archief: New York 2009

Een stukje Nederland

Vanochtend was ik al vroeg wakker, lag er gister door het tijdsverschil vroeg in en kon niet echt goed slapen. Na eerst om 6 uur in de morgen in bad te zijn geweest (water was nu wel heet!) ging ik om kwart over 7 de straat weer op.
Vandaag zouden Prins Willem Alexander  en Prinses Máxima in the City komen in verband met de 400 jarige betrekkingen tussen Nederland en New York. Ik wilde een bak koffie halen, dus stapte ik de Starbucks in. Een on-Amerikaans klein beetje Esspresso die niet te zuipen was, was het resultaat.

Ontevreden ging ik verder. Gelukkig kwam ik een MC Donalds tegen. Hier weer een koffie besteld tezamen met 2 Egg MC Muffins, mijn ontbijt. Maar helaas, ze hadden melk in mijn koffie gedaan, terwijl ik alleen om suiker vroeg! Ik kon de halve liter (!!!) koffie dus netjes in de goot gieten. De Egg MC Muffinns waren overigens wel lekker. Enfin, langs de Hudson ben ik helemaal vanaf 30th Street gelopen naar batterypark. Helaas, er was niets te zien, behalve een paar Nederlandse boten, waaronder een replica van ‘de Halve Maen’ (Schip waarmee New York ontdekt was) en een Nederlands Marineschip.

Nederlandse boot

Nederlands marine bootje

Andere Nederlanders die ik daar sprak hadden verder ook niets gezien.
Teleurgesteld ging ik verder richting ‘Ground Zero’, ik was immers nu toch al downtown.
Er was niets bijzonders te zien, eigenlijk gewoon een grote bouwput. Wel raar als je bedenkt dat hier een paar jaar geleden nog 2 gigantische torens gestaan hebben.

Ground Zero

Na een paar minuten had ik het dus wel gezien en ging ik naar de 21-Century, een grote winkel met grote merken voor discount prices. Helaas, geen kleding kunnen vinden die mij kon bekoren. Wel een paar ansichtkaartjes gekocht.

Na een korte wandeling ben ik even gaan rusten. En dit stuk getypt.

Na de rust ben ik verder gelopen richting het Financial district. Langs de Trinity kerk, schitterend om te zien, Wallstreet ingeslagen. Enorme security is het eerste dat ik zag. Tientallen politieauto’s en mannen met mitrailleurs. Best heftig! Daarna zag ik de schoonheid van het eigenlijk best korte Wallstreet.
Uiteraard valt de New YorkStock Exchange op, echt iets wat ik graag had willen zien.

DSC00797

Wall Street

DSC00799

Nadat ik ze persoonlijk bedankte voor de kredietcrisis, ben ik verder gewandeld langs de kade van de East River. Met een prachtig uitzicht op de Brooklyn bridge en de Manhattan bridge.

Brooklyn bridge vanaf Manhattan

Na weer een behoorlijk stuk te hebben gelopen, ging ik even rusten in het city radiopark, tegenover het schitterende Woolworth building.

Woolworth building 3 Woolworth building 2

Nadat ik lekker was uitgerust, ging ik de Brooklyn Brigde op. (Eerst even snel een hotdog en een fles water gekocht bij een of andere Albanese man).
Deze enorm grote brug verbind Manhattan met Brooklyn. Het leuke hiervan is, dat dit een geweldig uitzicht biedt op de skyline van Manhattan. Heen en terug is best een eindje wandelen, ik schat een dikke 2 kilometer.

DSC00814 DSC00817 DSC00821 DSC00822 DSC00812

Omdat ik er toch weer langsliep heb ik bij het verlaten van de brug nog maar een hotdog gekocht, lekker!

Ik vervolgde mijn tocht richting China Town. Ineens bestond de New Yorkse bevolking voor 90 procent uit spleetogen! Het stelde verder niet veel voor, gewoon veel winkeltjes die je opdringerig proberen over te halen iets te komen eten of wat te kopen.

Mijn benen begonnen ondertussen een beetje te protesteren. Op zoek naar een metro ging ik terug naar mijn hotel. Helaas kwam ik geen enkele goede tegen (ik snap namelijk niets van het metro net) dus ging ik het hele eind (toch zo’n 4 KM) maar teruglopen.

Ondertussen nog snel een europa-amerika stekker gekocht ($2) mijn laptop paste niet in de stekker die ik mee genomen had.

 

Ik had me voorgenomen het Empire State Building vandaag maar eens te bezoeken, en dan wel als het donker is.

Gelukkig is mijn hotel letterlijk een steenworp afstand, en na een paar minuten sta ik in de lobby van het ESB. Het eerste dat me opviel, is dat er veel mensen stonden. Mensen met camera’s. Bekende Nederlandse Journalisten! Ik vroeg, bijdehand als ik was aan Peter van der Vorst: goh, is er iets aan de hand of zo? Hij vertelde me dat Willem Alexander en Maxima elk moment konden komen om de verlichting van het ESB oranje te kleuren. Dat was natuurlijk leuk en heel toevallig, helemaal omdat ik ze vanochtend gemist had. Toch nog gerechtigheid.

Enfin, ze kwamen inderdaad, er werden enorm veel foto’s gemaakt, waaronder mijn gemaakte foto’s.

Daarna werd het tijd voor hetgeen ik kwam. Het observatiedeck. Na $20 te hebben betaald, mocht ik naar boven. Een schouwspel dat ik niet zal vergeten. Wat een mooi uitzicht! $20 euro is een boel geld, maar het is het zeker waard.

daarna als avondeten snel een pizza naar binnen gepropt, en nu, slapen!

Maandag 7 september, de reis begint

 

8:30 uur, Nederlandse tijd

Zit op Schiphol aan mijn veel te dure bak Segafredo.  €2,50.

Net even rond gelopen in de winkels, maar ik vind er niet veel aan. Over een half uur ga ik me melden bij gate E6, spannend!

9:00 uur Nederlandse tijd

Ben door de security, wat een nare mensen zeg. Naast me in de wachtruimte zit zowaar ome Willem (Edwin Rutten), veel te luid te bellen en verkondigd dat hij naar het Waldorf Astoria gaat. Patser!

 DSC00739

8:09 uur Amerikaanse tijd: De vlucht zit op ongeveer de helft en ik wordt het al best zat. Het voedsel, kip met iets onbeduidends, was prima te nassen. Ook aan drinken ontbreekt voorlopig niets!

De nooduitgang waar ik naast zit (leve de beenruimte) voelt ijzig koud aan. Niet gek, de temperatuur is hier ook min 57 celcius! Helaas heeft mijn toestel, een boeing 767-300ER van Delta, alleen maar wat kleine tv’s hangen en geen eigen schermpjes, ook het geluid is slecht waardoor een film kijken niet echt meer een optie is. Buiten is het kraakhelder, niet gek natuurlijk als je boven de wolken vliegt. Een zeer fraai schouwspel!

DSC00750

11:20 uur Amerikaanse tijd

nog anderhalf uur voor de landing krijgen we een stuk pesto-pizza-margarita! Mega zout, maar wel lekker. Ook deze maaltijd word vergezeld met een cupje drinkwater en een paar Smint-jes. Er wordt wéér me gevraagd wat ik drinken wil. Coffee please, zeg ik. De buit zag eruit als een voor-de-tweede-keer-gebruikte-senseopad koffie. Zo smaakt het overigens ook.

DSC00747

13:00 tot 14:30 uur (vanaf nu alleen maar Amerikaanse tijd)

DSC00760

Het vliegtuig is geland en ik ben langs alle securtity checks. Erg vervelend als ze je met machine geweren staan op te wachten zodra je het vliegtuig verlaat. Verder vond ik dat ze nogal vreemde vragen stelde: “what do you do for living?” Was een vraag van de meneer die mij later vertelde dat ik Amerika in mocht. Rare lui.

Op vliegveld Newark besloot ik een kaartje te kopen voor de trein. Deze bracht me na ongeveer een half uur op Penn station. 4 straten verwijderd van mijn hotel.

Toen ik uitstapte, keek ik direct tegen het Madison Square garden aan, en leuk begin! Een beetje overweldigd door alles wat er ineens te zien is, ga ik op zoek naar mijn straat. Even snap ik het niet meer, maar een meneer weet mij keurig te vertellen waar ik heen moest.

DSC00765

Na dik tien minuten sjouwen kwam ik aan bij mijn hotel: Thirty Thirty (30th street nummer 30)

Mijn Hotel 3030

Na even te moeten wachten in de foyer, krijg ik de “sleutels” van mijn kamer. De kamer die ik geboekt had was niet meer beschikbaar, maar met een luxere 2-persoonskamer had ik geen probleem natuurlijk!

De kamer is vrij sober. 2 bedden (1.80M kort!!!), een kleding kast (met kluis) en een nachtkastje. Verder beschikt mijn kamer over een heuse LCD tv (66 CM) en een airco!!
De badkamer is eveneens simpel, maar heeft wel een lekker bad!

16:00 uur

Nadat ik klaar ben op mijn kamer ga ik er nog eens lekker uit.
Ik had niets gepland dus ik liep zo maar ergens heen. Daarbij stuitte ik op een enorm lange markt, die Lexington Avenue ongeveer 10 blocks lang was.
Vooral Aziaten proberen je van alles aan te smeren. Tshirts, “juwelen” goedkope electronica, etc. Verder stonden er Mexicanen, Italianen en Joden met hun culinaire hoogstandjes.

Omdat ik honger had, ben ik teug naar mijn hotel gegaan. Ik nam  namelijk maar even  aan dat ik vast wel een MC Donalds tegen kwam, en jawel!

Na dat ik een paar quarter-pounders en een medium Refill coke naar binnen gewerkt had, ging ik langs een klein kruidenier-achtig winkeltje om even een paar halve liters Budweiser te bestellen. Daarna ging ik lekker naar mijn kamer om te douchen (niet echt heet, helaas) dit verhaal te typen en te slapen. Het is op het moment dat ik dit typ, 6.12 PM, maar doordat ik natuurlijk 6 uur extra heb, voelt het veel later. Tijd om te slapen dan maar.

Morgenvroeg om 9 uur present zijn in Battery park, maar daar lees je morgen meer over!