Categorie archief: Sicilië 2014

16 september: Etna vulkaan en de Alcantara kloof

Geen blog over 15 september. Er valt weinig te vertellen over een stranddagje. Hoewel we 20 euro voor de strandbedjes overigens  wat aan de dure kant vonden.

Afijn, vandaag gingen we met een bus excursie mee. Deze excursie begon al om 8:00 uur ’s ochtends vanuit Taormina dus we moesten eerst met de taxi van Castelmola naar beneden.
De tourbus zat vol en we gingen op weg naar de Etna. na zo’n 1,5 uur kwamen we aan op de plek van bestemming. Op de 2000 meter hoogte waren er een paar flinke inactieve kraters waar je omheen kon wandelen. Het bleek een flinke wandeling door het mulle lavazand en gesteente.

lavasteen
selfie


vulkaanMandaMat

Je waant je op een maanlandschap. Op sommige plekken zijn heel duidelijk  de lava stromen te zien die hier 12 en 13 jaar geleden hebben huisgehouden.
We hadden ook de mogelijkheid om naar de hoogste top te gaan, maar dat was nogal prijzig (€60 pp) en we vonden dat we hier ook wel genoeg te zien hadden. Er was op dit moment sowieso weinig activiteit dus daarboven zou het er niet heel anders uitzien dan op 2000 meter. Hoewel, het zou er wat kouder zijn. Op 2000 meter was het al guur als de zon weer eens achter een wolk verdween.
We hebben ook geluncht op de Etna maar het eten was zogezegd, niet te vreten.
Na zo’n 4 uur op de Etna te hebben gewandeld werd het tijd om naar de volgende bestemming te vertrekken. De Alcantara kloof. Deze kloof is gevormd doordat een hete lavastroom in contact kwam met het ijskoude water van de Alcantara rivier. Resultaat was een soort canyon met mooie steile basalt rotsen.
Het water was ook in de nazomer nog erg koud!

alcantara1

alcantara2
Na het bezoek aan de kloof gingen we terug naar ons hotel. Dit was direct de laatste activiteit. Morgen vliegen we terug naar huis en is de vakantie afgelopen.

Ciao.

14 september: Taormina

We gingen vandaag naar Taormina. De toeristische hoofdstad van Sicilië.
Taormina ligt, net zoals zoveel steden, op een berg, vlak onder onze verblijfsplaats Castelmola.
Omdat de weg naar boven echt een verschrikking was, besloten we de bus te nemen. Voor een luttele 3 euro retour. Niet slecht.
Taormina bestaat uit ruwweg strand, souvenirshops, terrasjes,  ijswinkels, kerken, een flink oud-Grieks theater en nog meer souvenirs shops. We hebben allereerst het oude Griekse theater bekeken. Gebouwd in weet ik veel hoeveel voor Christus. We hebben er rustig een uurtje rondgekeken en  gezeten. Het was vandaag warm. Erg warm.

griekstheater1griekstheater2

De rest van de dag hebben we de echte toerist uitgehangen en rondgesjouwd door de tjokvolle straatjes. En een terrasje hier en daar natuurlijk! Hoewel  Taormina wellicht overkomt als een bejaardenstad vonden we het best leuk!
’s avonds, terug in Castelmole hebben we lekker gegeten op een pleintje wat er zó leuk uitzag dat het wel een filmdecor leek. Matthijs’ pizza en manda’s salade smaakten heerlijk in de zo sfeervolle setting.

 

13 september: Op naar Castelmola

vandaag stond de lange reis van Stromboli terug naar het “vaste (ei)land” van Sicilië op het programma. We moesten om 10:00 uur uitchecken maar de boot vertrok pas om 12:15 uur.
Omdat er verder niets te doen is op Stromboli moesten we gewoon wachten.
De boot lag er al en begon na een uur te toeteren. We wisten niet wat het te betekenen had maar even later zagen we allemaal mensen rennen naar de boot.
Ik rende er achteraan en ging vragen wat er aan de hand was. Het bleek dat de boot niet om 12:15 uur zou vertrekken maar een uur eerder, vanwege slecht weer.
We hadden nog 10 minuten dus we gingen snel aan boord van de boot.
De reis was wederom niet erg comfortabel en om ons heen werd luidkeels gebrokkeld.
Gelukkig duurde de reis maar 3,5 uur.
Toen we weer op Sicilië stonden gingen we de 500 uit de stal halen en vertrokken we richting ons nieuwe hotel, Villa Regina in Castelmola. Gelukkig was dat maar een uurtje rijden, waarvan we de laatste 20 minuten al slingerend door vreselijk smalle drukke straatjes naar boven moesten. Castelmola is en klein toeristendorpje bovenop de toeristenmetropool Taormina.
Bij aankomst bleek het uitzicht vanaf ons balkon weer eens “wow” te zijn. Een prachtig uitzicht over Taormina en de zee. Genietend van het uitzicht ging de dag over in de nacht…

uitzichtCastelmola

12 september:  Stromboli

Na een flinke boottocht kwamen we rond de middag aan op het eiland Stromboli.

bootje

Stromoboli is een actieve vulkaan  en dat merk je zodra je in de buurt komt. Grote wolken rijzen op langs de kraters van de vulkaan. Indrukwekkend.

Stromboli1

We gingen inchecken in het hotel maar we waren eigenlijk te vroeg.  Het personeel van het hotel was niet bepaald behulpzaam en sprak overigens geen woord Engels. Het leek wel of ze nergens zin in hadden. Wat een stom personeel. (Het hotel heet Ossidiana. Een gewaarschuwd mens…)

Voor de avond hadden we een boot tocht geregeld die ons op zee naar de andere kant van het eiland/vulkaan bracht. De zee was ongenadig en de boot ging wel erg snel. Het gevolg was dat de helft van de toeristen aan boord zijn toevlucht tot het braakzakje genomen had. Na zo’n 20 minuten varen kwamen we aan op de plek van bestemming.  We gingen voor anker op een plekje met een mooi uitzicht op de krater. Helaas had de vulkaan er vandaan weinig zin aan en de beloofde plaatjes van de folders bleken illusies. Geen explosies vanavond en slechts een armzalig stroompje lava.

Stromboli2

lava

We beleven niet lang rond dobberen en eigenlijk vond ook niemand dat erg. De groene gezichten staken vreemd af tegen de gloeiende lava.

Eenmaal terug in de haven besloten onze magen dat we de avondmaaltijd gingen overslaan.

7 tot en met 11 september

Het duurde even  voordat we weer wat konden posten. We hebben niet al te veel activiteiten gedaan de afgelopen dagen. Tevens ontbrak het ons aan een goede internet verbinding.
We zijn 7 september vertrokken van onze vesting in Terassini naar een afgelegen oord in de bergen van Sant Agata di Mitello. Onderweg kwamen we langs de bekende Siciliaanse plaats Cefalu. Daar zijn we dan toch maar even doorheen gegaan. We vonden er niet veel aan.

KerkjeCefalu

Goed, we waren dus onderweg naar Sant Agata di Mitello, Een kustplaats. De weg naar het huisje, waar we 3 nachten zouden verblijven, was alleen te bereiken door een zeer ervaren chauffeur.  Gelukkig is Matthijs zo iemand en, met enige moeite, heeft ook onze 500 zich weer keurig gedragen. Hoewel ik graag een iets zwaardere motor had gewild in dit soort omgevingen.
Afijn, het huisje waar we zaten lag dus op een heuvel boven de zojuist genoemde plaats. Daardoor was het uitzicht fantastisch.

UitzichtMitello

Het had een eigen restaurant, wat ook maar goed was, want ’t was een aardig tochtje om weer terug te keren naar het dorpje. Hoewel handig, bleek naar 2 keer dineren in dat restaurant dat het eten dusdanig tegenviel dat we de laatste avond toch maar de barre tocht naar beneden en terug gingen maken. Alles voor een goed avondmaaltje. De afgelopen dagen hebben we dus een versnelling teruggeschakeld en hebben we vooral lekker aan het strand gelegen. Kraakhelder water en een heerlijk onbewolkte hemel. Zelfs Manda is in het water geweest. Wat wil een mens nog meer.

MandaWater

10 september zijn we vetrokken met de boot richting Lipari. Lipari is de grootste van de Eolische archipel, welke ten noorden van Sicilië ligt. De arichipel is onstaan uit een reeks vulkanen waar er 1, Stromboli, nog actief is. Hier vertrekken we overmorgen naartoe.

Ook op Lipari was het vandaag, voor ons, een rustdag. Lekker genieten. 11 september werd overigens wederom een rustdagje, maar wel eentje met een heerlijk ijsje!
Tevens is het uitzicht hier wederom fantastisch.

LipariMatthijs

UitzichtLipari